Šta su backlinkovi i za sta služe?

Backlink ili povratna veza je veza stvorena kada se jedna web stranica povezuje na drugu. Povratne veze se također nazivaju "ulazne veze" ili "dolazne veze". Povratne veze su vrlo važne za SEO.

Šta su backlinkovi i za sta služe?

 

Kako funkcionišu backlinkovi (povratne veze)?

 

Backlinkovi ili Povratne veze pomažu pretraživačima da odrede koliko je vaša web lokacija autoritativna i relevantna za ključnu riječ ili temu za koju se rangirate. Nadalje, povratne veze ka vašoj web stranici signal su tražilicama da druge vanjske web stranice podržavaju vaš sadržaj.


Zašto su povratne veze važne?

 

Zbog činjenice da služe kao "glas o povjerenju" s jedne web stranice na drugu, backlinkovi  su veoma bitni za SEO.

Povratne veze na vašu web stranicu u suštini služe kao potvrda tražilicama da druge web stranice vjeruju vašem materijalu. Pretraživači mogu pretpostaviti da je informacija vrijedna povezivanja i, stoga, vrijedna gledanja na SERP-u ako se više web stranica povezuje na istu web stranicu ili domenu. Stoga, sticanje ovih povratnih veza može biti od koristi za rangiranje web-lokacije ili izloženost pretraživanju.

 

Dobijanje i distribucija linkova.

 

Ključni aspekt off-site SEO-a je sticanje povratnih veza. Zarada linkova ili izgradnja linkova je proces sticanja ovih linkova.

Postoje povratne veze koje u osnovi vrijede više od drugih. Smatra se da su povratne veze sa praćenih, dobro poznatih web-mjesta s visokim autoritetom najbolje za nabavku, dok su linkovi sa niskih autoriteta, potencijalno neželjenih web stranica obično na suprotnom kraju ljestvice.

Uzmite u obzir važnost nofollow linkova pored toga da li je veza praćena (tj. da li vlasnik sajta eksplicitno upućuje pretraživače da prenesu, ili ne prođu, pravo na linkove). Vaš brend bi mogao imati koristi od jednostavnog referenciranja na renomiranim web stranicama.

Veze koje gradite na druge web stranice imaju različite vrijednosti, baš kao što određene povratne veze koje dobijete vrijede više od drugih. Odluka koju donesete u vezi sa stranicom sa koje povezujete – autoritet stranice, sadržaj, dostupnost pretraživača, itd. – tekst sidra koji koristite, da li odlučite da slijedite ili ne slijedite vezu, i sve dodatne meta oznake povezane s povezivanjem stranica—može imati značajan utjecaj na vrijednost koju dajete kada se povezujete na eksternu stranicu.

 

Analiza backlinkova konkurenata.

 

Dobijanje backlinkova može potrajati dosta vremena. Možda će biti izazovno znati odakle početi sa izgradnjom linkova za nove stranice ili one koji povećavaju svoj otisak ključnih riječi. Ovdje dolazi u obzir istraživanje konkurentskih backlinkova: možete saznati više o strategijama izgradnje veza koje su možda pomogle konkurentu koji već ima odlične rezultate za vaše ciljane ključne riječi gledajući njihov profil povratnih veza, koji predstavlja kolekciju stranica i domena na koje se odnosi njihovu web stranicu.

Da biste pronašli ove veze i ciljali te domene u svojim aktivnostima izgradnje linkova, koristite mehanizam za povratne veze kao što je Link Explorer.

 

Izgradite bolje veze uz Moz Pro
Sa preko 40 triliona linkova u našoj bazi podataka, imamo SEO podatke o zaključavanju. Poboljšajte svoje istraživanje i strateški izgradite veze uz besplatnu 30-dnevnu probnu verziju Moz Pro-a

 

Besplatni backlinkove mozete ostaviti na biznis mrezi Collcard. www.collcard.com

 

 


Niksy

60 Blog posts

Comments